dijous, 10 d’agost del 2017

Definició de "música" des de la categoria del gust...

Moltes vegades, a l’hora de definir música tendim a dir allò que més ens agrada. A tots ens és familiar sentir afirmacions més o menys com les següents:

  • Música? Abans sí que es feia música! Hui en dia solament es compon soroll.
  • La verdadera música és aquella que s’ha fet amb un objectiu estètic. En els nostres dies només es tenen en compte criteris d’explotació i rendibilitat econòmica. El que ara se sent no és música, ja que la música comercial no és res més que un producte per consumir.
  • El que ells senten no és ni de bon tros música, és soroll! Si vols sentir bona música, mira d’anar a un concert de piano i orquestra. Això sí que és música!

Analitzem aquests enunciats per un moment. Tots ells en cap moment descriuen què és música sinó que mostren l’orientació musical de la persona que els diu. Això és el que coneixem com a categoria del gust.

Òbviament, el gust personal de cadascú s’orientarà en un o altre sentit, però aquesta orientació mai no serà vàlida per aproximar-nos al concepte ontològic de “música” atés que allò que a un li agrada pot no agradar a altres i viceversa. Aleshores, com veiem, la categoria del gust no és universal i, per tant, no és vàlida per definir el que ací estem tractant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

L'origen del concepte "música". Un paradigma diferent

Fins ací hem vist diverses definicions d'aquest concepte, tot tenint en compte diferents punts de vista així com la utilitat metodològi...